top of page

L'Editorial

Comença l'aventura!

Hi tornem! No hem marxat! El TOT AVENÇ segueix més viu que mai!

Aquest curs 2023-2024 intentarem portar a terme tots aquells projectes que s'han anat quedat pel camí  i no han acabat de veure la llum!

Més entrevistes, podcast, viatges, experiències personals, poesia, notícies, fotografia, vídeos...i molta, molta il·lusió!

Un curs on celebrarem el nostre 5è aniversari. Cal celebrar-ho tot!

Cinc anys pot semblar poc temps, ho sabem. Però darrere d'aquests 1825 dies hi ha tot l'esforç, ganes de comunicar i il·lusions de moltes nenes i nens, infants i joves que han aportat allò que son i allò que pensen sense vergonya i amb ganes de compartir.

I és que el TOT AVENÇ va més enllà d'una publicació setmanal. És un projecte transversal que té les portes obertes a tota la família de l'escola.

T'hi apuntes?

L'Editorial

Tonteries

 

 

Quantes tonteries fas al cap del dia? Moltes? Poques? Algunes? Depèn del moment? Depèn de qui t’acompanya?

Les tonteries són divertides! Et poses a cantar una cançó quan estàs fent mates, o fas veure que llegeixes a l’hora del pati, o a l’hora de dinar, si no t’agrada la verdura, comences a ballar al bell mig del menjador! Intentes llegir un còmic, que tens amagat entre les cames, a l’hora de català! I les amigues i els amics riuen amb tu! Els fas tanta gràcia que no ho poden evitar!! Et sents com el protagonista d’una pel·lícula, o com l’actriu més guardonada de tot Hollywood! 

Inclús si una mestra o un mestre, el pare o la mare, et crida l’atenció sobre allò que has fet... aguantes la tempesta pensant que val la pena fer riure els teus amics i les teves amigues.

I si a sobre t’aplaudeixen...doncs millor!

Ho fas una vegada, i com t’ha agradat, ho tornes a repetir, i a repetir i a repetir...

Fins que un dia, algú a qui li havies fet gràcia i havia rigut de les teves tonteries et diu que no li ha agradat la tonteria! I es clar! Tu no ho acabes d’entendre! Ahir t’agradava la meva tonteria i avui no? Ahir em vas aplaudir i avui t’enfades amb mi?

 

 

De fet et passa com els actors i les actrius!

Fan una pel·lícula que té un gran èxit i, quan en fan

una de nova i no agrada, no ho entenen. O com a les futbolistes! Marquen tres gols en un partit i tothom diu que són les millors del món. Després estan tres partits
sense marcar i tothom diu que són molt dolentes!
Així et sents tu, oi?
Saps quina és la clau de tot plegat? Fer les tonteries quan es puguin fer.

Fer tonteries sempre i quan no facin mal a ningú.

Fer tonteries que no molestin, fer-les quan toca.
Tu saps quan toca, oi?
Defensem les tonteries! Però sigues conscient que, a vegades, fem tonteries que no fan cap gràcia als altres.

Aleshores deixen de ser tonteries i es converteixen en
problemes. Oi que sí?
Si et passa això només has de fer una cosa: Disculpar-te. Dir que t’has equivocat i demanar perdó. És tan fàcil com això! Ah! I una cosa més important encara! Si veus que la teva tonteria ha molestat algú...no la tornis a fer. Si ho fas...no t’aplaudiran.
No renunciïs a fer tonteries. Fes-les, però, quan cal.

WhatsApp Image 2023-10-18 at 12.22_edite

L'Editorial

Aigua

Plou. Arribes a casa xopa i gelada. Els cabells, fa una estona arrissats i rossos, semblen el pal de fregar. Tens tota la pell molla i arrugada i no recordes haver passat mai tan fred. Mentre et desvesteixes, el toll d’aigua vora l'escriptori et recorda que no has de malgastar aigua. Com la podries recollir? I se t’acut que el que pots fer és posar estris a fora sota alguns punts de la teulada. Així que un cop seca i canviada, i dins del pijama calentó i les sabatilles de l’Hermione busques cubells i pots i olles, surts a fora i els poses allà on cau més aigua. En cau tanta que de seguida queden plens. Així que els buides a la banyera quan ja tens el safareig ben ple. Ara segueix plovent, però ja no tan fort. I entres a casa morta de fred una altra vegada. Tornes a deixar un rastre d’aigua que ben sembla un rierol. I ara t’has de tornar a canviar i a eixugar els cabells. Llàstima que t'hauràs de posar aquell pijama tan lleig que et va regalar l’àvia. Ella no ho sap que no t'agraden els unicornis però no li ho dius perquè creus que es disgustaria molt. Estàs contenta, ara tens molta aigua desada i potser no n’haureu d’estalviar tanta. La mare va darrere teu cridant amb la fregona a la mà. Poca gràcia li fa veure tots aquells meandres que recorren la casa i veure't a tu xopa com un ànec! Després d’un bon sermó, un discurs interminable i una bronca per acabar, ja és hora de sopar. Hi ha una sopa que et fa tornar a la vida i mentre sopeu decidiu posar la tele. Està plovent tant que segur que serà notícia i sí que ho és! Ha plogut molt al Barcelonès, al Vallès i al Maresme.

 

Però això no omple pantans diu aquell home del temps. I diu que estem a punt d’entrar en alerta per sequera. Es veu que a algunes zones hi tallaran l’aigua a estonetes. T'aixeques sense acabar de sopar i estirant la mare del braç la portes arrossegant fins el safareig i després a la banyera per ensenyar-li l’aigua que hi tens. I sense escoltar-la tornes a sortir a buscar aigua. La mare, esgotada, et diu que no podeu fer servir la banyera per tenir-hi aigua, que us heu de dutxar a algun lloc. I diu bastant enfadada que no pots sortir i mullar-te i passar fred. L’endemà et lleves molt aviat i demanes permís per fer servir internet. Busques quelcom que vagi bé per emmagatzemar l’aigua de pluja. Trobes que és ben estrany que plogui tant i diguin a alguns pobles que no en tenen prou d’aigua. Així que penses que si a casa en gasteu menys potser n’hi haurà pels altres. Aquesta paraula, emmagatzemar, no la sabies, però és el que posa allà a la web i ara ja l’entens. La mare t’ajuda a buscar i finalment trobeu una mena de dipòsit molt gran que té una aixeta a baix. Fins i tot diu a quina botiga la podeu comprar. La mare hi truca i el portaran dilluns el dipòsit. És una mica car diu la mare però pagarà la pena. Podreu aprofitar molts litres d’aigua. Al vespre plou i tornes a pensar que tota aquella aigua s'està perdent. Així que quan creus que la mare ja dorm, tornes a quedar-te ben xopa mentre poses galledes pots i olles allà on veus que hi cau més aigua. Però la mare no dormia …

Marta Tortosa

png.png

de la Marta Tortosa

L'Editorial

Bon dia amic colom! Com ho portes?

T'he estat observant atentament i no t'he vist volar. Em preocupa que no volis perquè ens fas falta.  Entenc que vols enlairar-te, que en tens ganes... però no saps per on començar, oi? 

Fas que no amb el cap. Després de tants segles fent la teva feina (volar) veus que no n'hem après. Abans, quan ho feies, el paisatge, la gent, els pobles i ciutats, activaven el mode pau. Quedaven embadalits pel teu vol seré, regular, aerodinàmic.... i captivats per la teva mirada que els deia amb veu suau: -Us heu equivocat però n'heu après.

Ara, quan et veiem, et fem una fotografia per penjar-la a Instagram, o ens en fem samarretes amb la paraula PEACE ben gran. (Queden molt fashion).

Vas ser creat amb un sol objectiu: volar. Mira que n'és de fàcil fer allò que saps fer. Però ara no voles. Jo crec, amic colom, que estàs desencisat, com jo. Estàs desganat, oi? Et fa mandra esforçar-te i que no canviï res.

De tota manera et vull demanar un favor. Vola! No sigui cas que, per casualitat, algun d'aquests posts on surts,  es faci viral i els humans et fem cas. Tu vola colom..... i cada matí , quan et llevis, recorda de pentinar-te bé per sortir ben enllustrat a les xarxes socials.

CARTA OBERTA A UN COLOM

L'Editorial

Per què has de somriure?

WhatsApp Image 2023-10-18 at 12.22_edite

Pensa-ho bé! De què et serveix no somriure? De què et serveix començar el dia enfurrunyat, trist o preocupat? Saps quines son les coses boniques que et passaran avui?

Si comences amb un somriure les valoraràs. Saps per què? T’ho explico:

Les coses negatives (sempre n’hi ha alguna) tenen la qualitat d’esborronar les positives. Pensa-ho! El dia et va bé, estàs gaudint de tot allò que et passa. De cop i volta algú et diu una cosa que no esperaves. Potser ho fa en to de broma o no...I tu et sents malament. No ho entens o tens la pell molt fina, ves a saber.

Aquest petit moment, una anècdota que ha durat tres segons, t’ha girat el dia.

Doncs jo et dic una cosa...o més d’una...

Somriu perquè t’estimen. Somriu perquè no estàs sola, no estàs sol. Somriu perquè a cada pas que fas apareix una oportunitat de ser feliç. Somriu perquè el temps ha estat creat per això.

Somriu quan no tinguis ganes de fer-ho. Veuràs que el gris esdevé colors. Somriu quan algú ho necessiti i quan no, també! Somriu perquè el somriure és una bona vitamina. La millor!

Somriu gratis! Un somriure no té preu. Si somrius rebràs somriures. Com diu Jorge Drexler:  “Cada uno da lo que recibe y luego recibe lo que da”.

Un somriure transforma! No t’ho creus... prova-ho!

Somriu i veuràs com el teu dia és diferent. Recorda: Somriure fa que tot sigui més positiu.

Somriu.

L'Editorial de la marta

a321-2541649_1280.png

Quin viatge!

png.png

Tenia tantes ganes d’arribar, no és que fos un viatge dels més llargs, però em semblava que feia més de dos dies que era allà dins. A estones se’m feia difícil respirar i tenia les orelles ben tapades. Per acabar-ho d’adobar no m’havia tocat finestra; quina gràcia té anar amb avió si no vas al costat de la finestra, des d’on es veu el mar, pobles i muntanyes com mai no es poden veure, casetes molt petitones i sentir com l’avió s’endinsa als núvols. Tenia un noi més gran que jo al costat que semblava molt aficionat a mirar per la finestra, així que no em vaig atrevir a demanar-li un canvi de lloc. El Gerard, el meu germà, també anava a la banda del passadís d’aquell avió tan gros i avorrit. Com sempre el Gerard feia veure que dormia i així ningú no el molestava. Tocava avorrir-se perquè no em venia de gust llegir, ni mirar una pel·lícula i ni tan sols tenia son. De sobte pels altaveus es va sentir algú que cridava: “TOCA DIVERTIR-SE!” Em vaig girar molt emocionada, però tothom dormia; la meva família i tota l’altra gent. Tot d’una l’avió va fer una maniobra brusca i quedà cap per vall. Allò era molt estrany i em sorprengué no estar més espantada, tot i que el que va passar després gairebé em deixà sense respirar. El terra de l’avió, abans sostre, va esdevenir una finestra gegant. No sabia on mirar, veia el que em va semblar unes muntanyes i pobles molt petitons. Era preciós i tenia la sensació de volar fora de l’avió. Fins i tot em vaig atrevir a aixecar-me i caminar per aquell terra transparent. Encara no entenc com és que no ho veia del revés. Com podia ser que tothom dormís? Allò era el més emocionant i bonic que m’havia passat mai a la vida. L’hostessa que havia portat el dinar sí que estava desperta. Va venir tan amable com era, i em va donar unes ulleres blanques amb els vidres molt gruixuts. “Té, posa-te-les” va dir com si allò que passava fos ben normal. Me les vaig posar i va ser com posar-me dos telescopis als ulls. Vaig cridar de l’emoció que sentia, però no hi havia ningú que m’escoltés, ni tan sols l’hostessa, que ja no hi era. Podia veure tot el paisatge de sota talment com si hi anés tan sols a uns metres per sobre. Veia el fum sortir de les xemeneies, el color dels cotxes i la gent que caminava. Als prats, verds i suaus, hi podia veure clarament les vaques, a prop les ovelles i fins i tot el pastor. Vora un llac ben blau s'hi veien nens i nenes ben abrigats i dins l’aigua alguns ànecs i cignes nedaven buscant els trossos de pa que els tiraven. Fins i tot vaig veure un peix que saltava. Ho mirava tot detalladament i mirant em vaig quedar adormida. En despertar-me tot estava com abans. El sostre era sostre i el terra era terra i tota la gent estava desperta. Sabia que allò no havia estat un somni, jo ho havia viscut. No me’n vaig poder estar de cridar la mare, el pare i el Gerard; de fet crec que em va sentir tot l’avió. Vaig explicar el que m’havia passat, però ningú s’ho creia. La mare em digué que ella sí que em creia i parlant ben fluixet em va dir: “Et donaré un consell: com que ningú no et creu ni et creurà, fes-ne un conte del que has viscut. Fes que ho llegeixi molta gent i s’ho creguin o no, els ho hauràs explicat.” Vaig pensar que era una bona idea i que en arribar a l'hotel escriuria el que havia viscut en aquell avió. 

Un cop vam ser a Toronto vaig agafar la bossa i l’anorac. Ja era al passadís quan un senyor em va dir “Ei, et deixes les ulleres.” Vaig començar a dir que jo no en duc d’ulleres, però vaig callar de cop. Allà al seient hi havia les ulleres blanques amb vidres gruixuts que m’havia donat l’hostessa amable.

bottom of page