
Especial
Carnaval
Ja ha arribat el gran moment,
tot és festa i bona gent!
Poseu màscares, disfresses,
i gaudiu-lo sense presses!
A l'Avenç tot és permès,
res de deures, res d'estrès!
Ballem junts pels passadissos,
xerinola i molts pastissos!
El rei Carnestoltes mana:
salteu, canteu sense por!
Feu pallassades al ritme
Quant més riguis molt millor!
Amb colors i serpentines,
fem rodar mil emocions!
Que res pari aquesta festa,
obrim pas als grans follons!
Però alerta, que s’acaba,
la Quaresma ja és a prop
Aprofiteu la disbauxa
que el Carnaval és això!


_edited.jpg)
L'EDITORIAL
Carta oberta d'en Carnestoltes
Sant Cugat del Vallès, 27 de febrer de 2025
Hola, poca-soltes,
S’acaba el Carnaval i abans de marxar, perquè he de marxar, ja ho sabeu, us volia dir que me’n vaig més content que mai. Fa pocs dies que vaig arribar, i potser us pensàveu que no havia vingut, perquè aquest any no m'heu vist, oi? Però hi era, eh? Com hi pot haver Carnaval sense mi? Voleu saber on he estat? Doncs instal·lat just darrere la màscara tan gran i preciosa que heu tingut aquests dies. De fet, tot i que no se’m veu, surto a totes les fotos. Les posaré a l’àlbum del 2025. Sé que aquests dies heu pensat en mi, us ho veia a la cara. I jo, en veure-us, m’inflava de satisfacció. Encara no havia fet res i ja us brillaven els ulls i se us escapaven les rialles. I quan vaig donar la primera ordre, els crits d'alegria, joia, i satisfacció gairebé em deixen sord. I aquell primer dia, oh!, aquell primer dia! Entràveu a l’escola vestits amb pijama, amb una rialla d'aquelles que s'encomanen, però em vaig aguantar el riure, eh? Heu de saber que ric fent molt soroll jo i no m'ho podia permetre. Sort que vosaltres no em vèieu perquè com més contents us veia jo, més m’inflava i m’inflava! I cada dia seguíeu les meves ordres al peu de la lletra i us admiro per com us supereu any rere any. De seguida que em vaig adonar que preparàveu danses per a mi i que em cantaríeu cançons, no us podeu imaginar la felicitat que em vàreu transmetre. Tota la vostra energia i alegria se m'encomana i això és el que necessito i m’alimenta. Per cert, com us agrada venir amb roba d’esport, eh? Jo no m’he vestit mai d’esport, però pot ser que ho faci l’any que ve, se us veia molt còmodes i lleugers. I què dir del dia de les disfresses? Quin goig veure passar centenars de vestits i complements tan preciosos omplint l’escola de colors. Aquell dia podíeu ser qui volguéssiu: vestir de llarg o de curt; dur una capa o un capell; tenir barba, bigoti o el nas pintat; lluir els cabells llisos, arrissats, curts o llargs i fins i tot, no tenir cabells. Podíeu ensenyar la cara amb orgull o amagar-la misteriosament. Em poso vermell de pensar que tot això, en part ho fèieu per a mi. I finalment, vull dir-vos que marxo amb la imatge d'una escola verda envoltada de verd. Quin espectacle! Ja us he dit que us supereu? Crec que sí, però ho vull tornar a dir: us supereu! Sapigueu que he passat la millor setmana de la meva vida! I ple de l'energia que m'heu transmès, més de la que em cal, marxaré. Passaré l'estiu dormint perquè tants dies de disbauxa em cansen molt i soc molt vellet jo. I després, a la tardor, ja m'he de preparar per anar a Alemanya. Hi ha moltes ciutats allà que comencen la meva festa l'onze de l’onze a les onze i onze. Així que ja ho sabeu si us heu quedat amb ganes de carnaval, aneu cap allà l’onze de novembre i podrem seguir amb la gresca. En tot cas, d'aquí a un any tornaré, a punt per passar la millor setmana de la meva vida.
Us estima,
El rei Carnestoltes

de la Marta Tortosa


El Carnaval té orígens molt antics i es remunta a les festes paganes de l’antiga Roma, com les Saturnals i les Lupercals, on la disbauxa i la inversió de rols eren protagonistes. Amb el temps, la festa es va integrar en el calendari cristià com una celebració prèvia a la Quaresma, un període de dejuni i abstinència. A Catalunya, hi ha documents que ja en parlen al segle XV, tot i que es creu que la tradició és encara més antiga. Durant segles, el Carnaval va ser una festa popular molt arrelada, però va ser prohibit durant la dictadura franquista. Amb la recuperació de les llibertats, la festa va reviure amb força a partir de la dècada de 1980, especialment en ciutats com Sitges, Vilanova i la Geltrú o Solsona, que avui dia tenen alguns dels carnavals més emblemàtics del país.
El Carnaval a Catalunya
El Carnaval és una de les festes més esbojarrades i divertides de Catalunya. Se celebra just abans de la Quaresma i es caracteritza per la disbauxa, les disfresses, les rues i els àpats abundants. Aquesta festivitat té arrels antigues i barreja elements pagans i cristians.La Quaresma és el període de quaranta dies que segueix el Carnaval i simbolitza la preparació per a la Setmana Santa en la tradició cristiana. Representa un temps de reflexió, penitència i abstinència, durant el qual antigament es restringia el consum de carn i es promovien el dejuni i la moderació.
A Catalunya, aquest període es personifica en la Vella Quaresma, una figura representada amb set cames que es van tallant una a una fins a arribar a Pasqua. Aquesta tradició simbolitza el pas del temps i l’espera de la resurrecció. Així, la Quaresma contrasta amb l’excés i la disbauxa del Carnaval, marcant un canvi de ritme en el cicle festiu.
El protagonista indiscutible és el Rei Carnestoltes, símbol de la gresca i el descontrol. Arriba amb un pregó irreverent que dona inici a la festa i anima tothom a gaudir sense límits. Durant una setmana, els carrers s’omplen de música, balls i comparses.
A moltes poblacions, com Vilanova i la Geltrú, Sitges o Solsona, el Carnaval té una gran tradició i atrau visitants de tot arreu. A Sitges, per exemple, destaquen les rues espectaculars amb carrosses i coreografies elaborades. A Vilanova, són famoses les guerres de caramels entre colles. A Solsona, destaquen els Gegants Bojos, que ballen de manera desenfrenada.
Finalment, el Dimecres de Cendra marca la fi de la festa amb l’enterrament de la sardina, un acte simbòlic que acomiada el Carnestoltes i dona pas a la Quaresma, època de reflexió i abstinència. Però, fins que arriba aquest moment, el Carnaval és sinònim d’alegria, llibertat i transgressió!
Què celebrem?

notícies
eSPORT
"El passat diumenge 16 de febrer l'Ajuntament de Sant Cugat va organitzar com cada any, un campionat de natació escolar adreçat a tots els nens i nenes de les escoles de la nostra Ciutat.
10 alumnes de l'Avenç hi van participar en els diferents estils de la competició, crol, braça i/o esquena.
Alguns d'ells van aconseguir medalla i pòdi com en Biel i la Júlia deixant l'Avenç en un molt bon lloc en la natació de Sant Cugat."







Al pot petit!
Aventures i mirades
d'Ed. Infantil
Llegir és un plaer. Descobrir aventures, conèixer personatges, aprendre coses noves, imaginar llocs increïbles... I si aquesta lectura és acompanyada, encara millor! Els nens i nenes de I5 estan endinsats de ple en el descobriment de1l codi escrit, tot compartint llibres de casa!
music BOX
Oques Grasses!
Oques Grasses és un grup musical català format el 2010 a Osona. La seva música fusiona reggae, pop i elements electrònics amb lletres desenfadades i optimistes. El seu primer disc, Un dia no sé com (2012), els va donar notorietat dins l’escena catalana. Amb Fans del sol (2019), van aconseguir un gran èxit amb temes com In the Night i Sta guai. Han actuat a festivals nacionals i internacionals, consolidant-se com una de les bandes més populars en català. La seva posada en escena festiva i enèrgica els ha fet guanyar una base de fans fidel. El 2021 van anunciar un descans temporal, però el 2023 van tornar amb nou material. El seu estil mestís i la seva autenticitat els han fet destacar dins el panorama musical català.
Escolta'ls!
"No hi ha temps per perdre el temps"
(Torno a ser jo)

Mireu el vídeo!
Una gran iniciativa
de 2n de Primària!
Ens arriba la darrera remesa de cartells sostenibles de 2n!!!
Quina gran feina que esteu fent!
Gràcies per compartir-ho!
Cartells sostenibles

