
des de
la nostra
mirada
des de
la nostra
mirada
AVENÇ
TOT
El dia a dia des de la nostra mirada
Free thinking space
Tornem el 6 d'octubre!
Som l'escola dels somriures!
Les tres vides d’en Kofi, el nen que va néixer un dimarts.
-Vinga, vinga que ens toca l’hora del conte nocturn i després anirem a dormir! - va dir en Wang als nois i noies de l’Esplai Lluna Plena.
En Wang col·labora alguns caps de setmana amb esplais que el coneixien perquè quan arribà a Barcelona els pares adoptius decidiren cada any canviar-lo d’esplai, i així poder conèixer les diferents zones de la ciutat. Volien que s’adonés que, al final, les persones som persones, tot i que hàgim nascut a un país diferent del que vivim.
-
Avui us parlaré d’una història màgica: Les tres vides d’en Kofi, el nen que va néixer un dimarts. Al principi sembla una història trista, però us aviso que al final coneixereu a una persona amb una capacitat de superació personal que és un exemple per a milions de persones.
Amb aquestes primeres paraules en Wang havia captat l’atenció dels infants que ràpidament van venir i es van asseure al voltant seu. La Blanca va aparèixer amb el seu Ukulele i el Miquel amb el seu Djembe per a poder donar un toc d’acompanyament musical i alguns moments de suspens a increïble història que anava a explicar en Wang. En cinc minuts la rotllana era completa, menys en Pere que encara era engrescat en ficar cistelles al tauler de bàsquet, el qual estava collat a un pi de l’alçada d’un campanar.
La història que us explicaré avui és una història certa combinada amb fets inventats i us la puc explicar gràcies al fet que vaig coincidir amb en Kofi, el noi que va néixer en dimarts, en aquest mateix esplai quan tenia la vostra edat. El primer dia que el vaig veure, em va semblar una persona accelerada, tota l’estona corria i corria, però quan veia algú parlant sobre avions, coets espacials o qualsevol mena d’aeroplà s’aturava en sec, el que més li agradava era aprendre. De qualsevol tema que es parlés, ell posava l’orella i escoltava molt atentament. Si setmanes després sortia una altra vegada, t’adonaves que en sabia més que ningú sobre allò. L’interessava tot, però sobretot els avions. Vaig descobrir que era una esponja, que només volia i volia aprendre tot el que pogués i jugar amb tothom. Era fascinant, era diferent de tota la resta de companys i companyes del campament.
En Kofi va néixer a Ghana, un país africà que fa frontera amb altres tres països. Amb nou anys, després de veure uns avions travessant el cel a una velocitat que li semblà inaudita, va decidir que volia anar al que, per a la seva gent, era el Paradís: el país dels blancs.
Un dia, li vaig preguntar com va arribar fins a Valldoreix, no podia entendre que un noi de la seva edat hagués pogut fer aquest viatge amb els recursos dels quals disposava. La seva resposta fou: “perquè la Carla, una dona que no em coneixia de res em va donar el seu telèfon i em va dir que si no tenia lloc a la Creu Roja, li truqués. I així va ser com la Carla i el seu marit, en Josep, em van acabant acollint a casa seva.”
Però com va arribar fins a Barcelona? Havia sigut un viatge fàcil? Quant devia trigar? Sabeu quants anys tenia en Kofi quan va començar la seva ruta? Quant temps creieu que va trigar per arribar a les Illes Canàries? La percussió anava fent el seu to d’intensitat màxima. En Martí va mirar-ho al mòbil i va dir, “Wang, com a molt devia tenir deu anys, de Ghana a Barcelona hi ha unes 12 hores de vol. Això ho pot fer qualsevol… No veig perquè ens parles d’ell, la veritat!”
En Pere, que ja havia deixat la pilota feia una estona, va ser qui li va respondre: “Martí, jo crec que va trigar anys, ja que amb nou anys i sense diners difícilment podria volar”.
La música va passar a fer un to molt relaxant, però a l’hora marcava amb el ritme del Djembe l’espera de la resposta d’en Wang: “Martí, això és el que trigaries tu amb els teus pares, pensa que en Kofi va marxar sol de casa amb nou anys. Va haver de treballar quatre anys a Líbia per tenir els diners per a pagar, als que van resultar uns mafiosos, que els van deixar en mig del desert del Sàhara. Posteriorment, temps més tard, uns altres mafiosos els van deixar abandonats amb materials perquè es fessin les seves pròpies pasteres i navegar per l’oceà amb pasteres fetes per ells, la majoria no ho va aconseguir arribar fins a Fuerteventura.
Un cop allà, van calcular quina edat devia tenir-ne en Kofi i per tenir disset anys i no haver fet els 18 el van deixar tirat a Barcelona, sense lloc on dormir. La seva travessa, acompanyats pel mateix dimoni, va durar uns set anys, i aquest va ser el seu segon renaixement. Moltes de les persones que va conèixer durant el seu viatge no van poder complir el somni d’arribar al país dels blancs.

Les tres vides d’en Kofi, el nen que va néixer un dimarts.
Segon? —Va preguntar la Carol. Sí segon— va respondre en Wang— perquè el primer va ser sobreviure al seu naixement, on va morir la seva mare. Però, això, ja us ho explicaré en un altre moment.
Els nens i nenes estaven totes expectants davant la història d’en Wang, volien saber-ne més. L'acompanyament de la Blanca i el Nico amb la música feia que es generés més expectació. “I què va passar llavors?— preguntà en Sam”. En Wang, va fer un petit somriure i va dir: un miracle. El Kofi feia tres setmanes que malvivia pels carrers de Barcelona i un àngel de la guarda li va dir dins el seu cervell: “Parla amb la dona que veus allà, t’ajudarà”.
Ell, sense saber què feia, es va apropar, però la dona no parlava gaire anglès. En Kofi va baixar la mirada de forma desesperada i abans de poder girar-se, ella l’agafà de la mà, va treure el telèfon i va trucar al seu marit. Aquell moment màgic va acabar en el fet que, al cap de pocs dies, en Kofi els trucava per demanar-los ajut i el van acollir a casa seva.
La primera nit el Kofi plorava i plorava. Quin infern havia passat! Molts perquès li passaven pel cap, fins que dies després es va adonar que s’estava equivocant, la clau era per a què havia sobreviscut: obrir els ulls: l’obra de la seva vida seria estudiar i poder explicar a moltes persones la seva història. Als seus veïns de Ghana i altres països amb les mateixes circumstàncies explicar-los que l’important no era marxar en cerca de menjar, sinó alimentar el cervell per a poder treballar per a empreses des d’on vivien i fer una societat més justa. El paradís no és el món dels blancs, el paradís és poder estudiar i viure allà on l'aventura de la vida t’acabi portant. De vegades a la teva mateixa casa, altres cops anant a treballar allà on et portin els projectes.
Els nens i les nenes es van aixecar i es van posar a aplaudir a en Wang. Des de la foscor va aparèixer en Kofi i va passar-s’hi hores i hores parlant amb tot el grup, explicant-los especialment quins dracs s’havia trobat pel camí, però també hi havia prínceps i princeses en forma de persones capaces d’empatitzar amb els altres. També els va insistir molt en la importància del saber i aprendre molt de tot allò que a cadascú li agrada.

L'editorial
Un conte d'en David Hispano
Curiositats de Vincent Van Gogh
Segur que us sonarà la història de l'orella de van Gogh. Us explico: es diu que Vincent Van Gogh es va tallar un tros
d´orella pero no se sap ben bé perquè. Hi ha altres versions: 1a: li va enviar a la seva novia després de que ella li digues que ho deixaven.
2a: li va enviar al seu germà Theo després de que s’enfadés amb ell.
3a: li va enviar a un amic seu quan li va dir que se'n anava de la casa que tienen entre uns amics artistes. De fet aquesta casa ara està com a museu.
Ell va fer moltes obres però només va vendre´n una en vida: La vinya vermella. Les altres van ser reconegudes quan ja era mort.
Personatges
Vincent Van Gogh
...quan l'èxit t'arriba quan ja no hi ets...
La vida de Vincent Van Gogh no va ser fàcil. Massa sensibilitat per a una sola persona.
La Carlota, la Nina, la Queralt, l'Ànnia i la Ivet ens han preparat un documental molt interessant sobre la vida d'aquest geni! Voleu saber perquè es va tallar una orella?
Mireu...mireu!
A 5è de primària, a plàstica, estem treballant Vincent Van Gogh. Van Gogh va ser un excel·lent pintor holandès, nascut a Groot Zundert,en el any 1852. Va morir jove, amb 37 anys. La causa de la seva mort encara avui no se sap del cert, encara que es diu que es va suïcidar.
Vincent Van Gogh tenia un trastorn que el va marcar molt a la seva vida i obra i va fer que se sentís trist i sol durant gran de la seva vida. Treballava a través d’objectes i els feia servir per expressar el seu estat d'ànim: com girasols, sabates, cadires/habitacions…per això a 5è hem fet la nostra cadira amb fang per expressar com som.
Un bon llibre no és aquell que pensa per tu sinó aquell que et fa pensar!
James McCosh

L'Arlet se'n va a Itàlia!
Aquest estiu l'Arlet anirà de viatge a Itàlia. Per la cara que posa us podem dir que està molt engrescada!
Ha començat a buscar informació d'aquest històric i meravellós país i l'ha volgut compartit.
On es troba?
Itàlia es troba al sud d'Europa, al centre del Mediterrani. Forma una península que s'estén des dels Alps fins a les rodalies de la costa africana. Limita al nord amb França, Suïssa, Àustria i Eslovènia.
Ciutats més turístiques d’Itàlia.
Roma (Roma) 59.236.213 habitants
Napoli (Nàpols) 3,1 millones de habitants
Venezia (Venècia) 50 mil persones.
Milano (Milà) 4,10 milions d'habitants
Firenze (Florencia) 400.000 habitants
Torino (Torí) 90 habitants
Palermo (Palerm) 676.000 habitants
Verona (Verona) 269.000 habitants
Quins és el plat típic d'Itàlia?
Algunes preparacions més conegudes són la pizza, el risotto, moltes formes de pasta, la parmigiana, la frittata, el gelat o el tiramisú.
Itàlia també té una llarga tradició de vins, cafè, xocolata, licors, formatges o oli entre altres productes.
La bandera de italia.
La bandera d'Itàlia està dividida en tres trossos: El que està més a la dreta és de color verd, la del mig és de color blanc i la de l’esquerra és de color vermell.
_edited.jpg)

Art Aborígen!
Taller explora!
Territori
infantil!
La setmana passada les nenes i nens de 3 anys van anar al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa. Allà van gaudir del “ Taller Explora” un espai obert de manipulació lliure. Mireu, mireu!