top of page

Personatges que han fet història

William Shakespeare

Shakspeare_signature_edited.png

William Shakespeare va néixer el 23 d'abril de 1564 a Stratford-upon-Avon, una petita ciutat a Anglaterra. Va ser el tercer dels vuit fills de John Shakespeare, un comerciant, i Mary Arden, .

Va rebre una educació bàsica a l'escola local.

Als 18 anys, es va casar amb Anne Hathaway, amb qui va tenir tres fills: Susanna i els bessons Hamnet i Judith. Més endavant, Shakespeare, es va traslladar a Londres, on va començar la seva carrera com a actor i dramaturg.

Shakespeare va escriure més de 30 obres de teatre, incloent tragèdies com "Hamlet" i "Macbeth", comèdies com "El somni d'una nit d'estiu" i "Com us plagui", i obres històriques com "Ricard III" i "Enric V". També va escriure una sèrie de sonets.

Durant la seva carrera, Shakespeare va gaudir de gran èxit i va ser reconegut com un dels millors dramaturgs del seu temps. Va ser membre de la companyia de teatre Lord Chamberlain's Men, que més tard es va convertir en la companyia del Rei, i va ser conegut per les seves brillants actuacions com a actor i les seves obres aclamades com a dramaturg.

Shakespeare va morir el 23 d'abril de 1616 a Stratford-upon-Avon, deixant un llegat literari que continua sent llegit, interpretat i estudiat arreu del món. La seva obra ha influït profundament en la literatura, el teatre i la cultura popular fins als nostres dies.

william-shakespeare-cuadrado_edited_edited.jpg

L'editorial
 

És inexorable. Sempre, sempre, acaba passant. La fruita cau de l’arbre. Ho fa per maduració, per pes, perquè algú la separa de la tija o per un ocell amb molta gana que no pot evitar caure en la temptació de llepar-se els dits (això que no en té) i regalar-se un homenatge amb una fruita dolça i gratuïta.

Gratuïta, sí! Perquè quan la fruita encara és a l’arbre se sent lliure, admirada, fins i tot un xic desitjada. Ningú pot comprar la seva bellesa, ningú, pedregades a banda, pot evitar que se senti desitjada per tothom.

La fruita forma part d’un arbre i d’un paisatge. Un paisatge solejat, o gris...o ves a saber ... Un arbre alt, baix, molsut o feble. Però allò que la fa diferent de totes les fruites hagudes i per haver, és la branca que la sosté. No hi ha cap branca com la seva. Quan se n’hagi d’acomiadar, la fruita se sentirà trista, insegura, sola potser?

Però ella sap que tard o d’hora haurà de donar el pas. Desprendre’s de les seguretats que tant l’han ajudat a fer-se gran i donar el gran salt que tothom espera.

A vegades la fruita té tanta por i és tan mandrosa que prefereix quedar-se aferrada a la branca i no fer el pas definitiu. El que no sap és que si es queda enganxada a l’arbre s’acabarà pansint. Amb el temps, tota la bellesa, l’olor, la magnitud de la seva imatge, quedarà en un no res. A l’arbre això no li sap greu. Si és queda l’acabarà fent fora i farà que un altre fruit, més jove, ocupi el seu espai. La fruita sempre és al servei de l’arbre.

Aquest és el joc de la natura. La fruita ho sap, l’arbre també.

L’arbre es va fent gran, ho nota a cada hivern que passa. Cada vegada li costa més renovar-se. Ja no creix. Ha decidit quedar-se com està. Còmode i tranquil.

La fruita ha decidit no saltar. Es queda on estava. Quieta, contemplativa. Es panseix. Nota que la branca amiga ja no la sosté com abans. Tan de bo no faci vent, pensa.

Però fa vent. La fruita cau tot i no voler-ho. Cau a terra. Un entorn nou, humit. Abans mirava de dalt a baix. Ara només pot mirar amunt. Sent que alguna cosa li està passant però no ho entén. S’ha quedat als ossos. Bé...a l’os. Només en té un. Amb les pluges queda ensorrada dins el fang. Ja no mira ni amunt ni a baix. Tot és fosc.

De cop i volta, però, reneix. Ha mutat en llavor, de llavor en petites arrels,  d’arrel ha mutat en tija, molt fina i dèbil, treu el cap per sobre el fang, creix, comença a mirar amunt de nou. La fruita ja no és fruita. És arbust, arbre, branca...fruit!

No s’ho hagués imaginat mai.

L’arbre des d’on ha caigut ja no li fas cas. Ell  no sap que aquell fruit, a qui va donar la vida i  a qui després va menysprear, ara és arbre com ell. Fins i tot li comença a tenir una mica gelosia, de fred al peus. Però ell aguanta. Té molta experiència. En sap.

Però la fruita va creixent i creixent i les seves arrels cada dia son més fortes. La fruita és arbre. Jove, fort, alt.

El que dèiem.

És inexorable. Sempre, sempre, acaba passant. La fruita cau de l’arbre. Vulgui o no.

Quan la fruita cau de l'arbre.
 

apple-2736410_1280_edited.png
apple-386222_1280_edited.png
apple-1936037_1280_edited_edited.png
toothbrush-7667038_640.webp

LES DENTS

Territori infantil

Divendres els nens i nenes de 5 anys van rebre la visita de dos dentistes, l’Àlex i la Victòria. Ens van donar molta informació sobre “Les dents”. D’aquesta manera inicien un nou projecte amb el que esperen aprendre tant com ho han fet amb els altres projectes al llarg del curs.

Moltes gràcies Àlex i Victòria per la vostra visita!

light-bulb-6089387_1280.jpg

Can you guess the animal?

Will you be able to guess the animal with this riddle that the 2nd graders had prepared? 

Are you ready?

Us volem conèixer!

En Marc, gran comunicador del TotAvenç, aquesta setmana ens porta una proposta nova!

S'ha fet una pregunta! Com ho podríem fer per conèixer millor la nostra comunitat?

I ha tingut una idea: un formulari.

Aquesta setmana ha preparat un formulari per tal que ens feu saber quina és la vostra celebració preferida.

Gràcies Marc!

cooking-5880136_1280.jpg

Food around the world

This month, the 6th graders had been working on a the project "Food around the world". They prepared some recipes  at home from different places around the globe! 

This week, Berta and Martina bring us some tutorials on how to prepare pizza dough and sandwiches. 

Thank you!

sea-3255634_1280.jpg

L'enquesta de
la setmana

Orca o tauró?

Recomanem

La Nina és la gossa més feliç del món... fins que un dia arriben les pantalles a casa: tauletes, mòbils i videoconsoles!

L'Ona i la Beth ens expliquen i recomanen aquesta història tant necessària!

Gràcies noies!

9788413301303.jpg
orca-23182_1280.png
shark-7871133_1280.webp

Caligramas

El caligrama (de la palabra francesa calligramme) es un poema visual, frase o un conjunto de palabras cuyo propósito es formar una figura acerca de lo que trata el poema, en el que la tipografía, caligrafía o el texto manuscrito se arregla o configura de tal manera que crea una especie de imagen visual.

En segundo de primaria han estado aprendiendo sobre los caligramas y cómo hacerlos. 

En el siguiente vídeo nos muestran sus obras de arte.

¡No os lo perdáis!

caligrama-e1644587640696.jpg
flower-5239814_1280.webp

El jardí del meu avi

El jardí del meu avi
no es pot comparar,
el jardí del meu avi,
no es pot canviar.
El jardí del meu avi  és petit,
però el jardí del meu avi no és gens avorrit. 

El meu avi és molt divertit,
igual que el seu jardí.
Al jardí del meu avi
hi creixen maduixes, maduixots i albercocs.
El jardí del meu avi és molt bonic
quan està florit.

Així és el jardí del meu avi.
Únic, fresc, però sobretot, molt colorit.

                                                                         Júlia Tortosa

 

LA cançó de la setmana

Tracy Chapman 
Fast car

channels4_profile.jpg

Relat curt

En Jan ha tingut un dels millors caps de setmana de la seva vida. Ha gaudit tant que ha volgut compartir amb nosaltres el seu relat curt sobre aquest gran cap de setmana! Moltes gràcies Jan!

"El dissabte al matí tenia un partit a les 12:45h. Ha vingut el meu avi, el pare, la mare i un amic que també es diu Jan. He guanyat 3-1 contra Les Fonts. Després he anat al centre comercial amb l'avi i la meva família. Quan hem acabat de dinar, hem fet galetes i després hem vist el Barça contra el Girona. Vam quedar 4-2, guanyant el Girona. Quan va acabar el partit, vam entrenar una mica de porter i una mica de jugador. El diumenge al matí, vam anar al zoo amb la padrina de la meva germana i el seu marit. Hem vist molts animals i ens hem fet fotos amb ells. Quan vam acabar de veure'ls ens vam comprar un nino d'un animal que hem vist. Després vam jugar a futbol. Aquest cap de setmana ha estat dels millors!"

110732_edited.png

Imatge de la setmana

Cantània:
El naufragi

WhatsApp Image 2024-05-09 at 10.17.32.jpeg
photo1715251571 (1).jpeg
bottom of page